Op 27 januari 1948 is Ed Kooyman geboren in Wilrijk als zoon van een brave vertegenwoordiger en kleinzoon van een gevierd acteur en operettezanger.

Zijn eerste muzikale avonturen beleefde hij in de jaren 50 bij het befaamde Sint-Lievenskoor uit Antwerpen. In de jaren 60 deed hij het over in twee country- en folkgroepjes.

In 1968 benaderde Wannes van de Velde hem en gaf raad om Antwerpse teksten te schrijven, op muziek geïnspireerd door de countrymuziek waarmee hij opgroeide. Deze formule werkte verbazend goed en vanaf 1970 trad Ed op mijn zijn 5-string banjo, mondharmonica, concertina, mandoline en autoharp in jeugdclubs, parochiezalen, folkkroegen, kelders en zolders in Vlaanderen en Nederland.

Een eerste singletje ‘Kongee”” mocht hij opnemen in 1971 en het werd een lokaal succes. Het plaatje stond op de juke-boxen van De Muze, Den Engel, De Mok, De Pelikaan en andere hippe kroegen.

Datzelfde jaar stond hij in het Antwerps Sportpaleis tijdens één van de eerste edities van Nekkanacht, destijds Kazuno genoemd. Ed kon volop profiteren van de kleinkunstboom en de folkrevival.

In 1972 nam hij deel aan de liedjeswedstrijd ‘Ontdek de ster’ op de BRT. Hij kreeg de prijs voor ‘De beste eigen compositie’. Al Van Dam van Decca hoorde ervan en nam een eerste lp ‘Kongee’ op. In 1974 kwam die uit en toen ging de wagen pas goed aan het rollen. Tientallen tv-optredens met liedjes als ‘Kongee’, ‘Sneeuwwitje’, ‘Appels’, ‘Ons vader’, … de affiches werden groter en de zalen voller.

In 1976 verscheen de tweede lp ‘Als de stenen konden zingen’ eveneens bij Decca met ‘Het bed van ons moemoe’, ‘De Raaf en de vos’ en ‘Het lied van de straat’.

In 1977 schreef Ed negen nieuwe liedjes voor de TV-verfilming van een novelle van Felix Timmermans, – waarin hij zelf ook meespeelde als straatzanger – ‘De nood van Sint Niklaas’. Deze werd geregisseerd door Jef Cassiers. Dit programma werd verschillende keren uitgezonden en kreeg zelfs enkele internationale prijzen.

Ondertussen was Herman Van Haeren, die Ed dikwijls begeleidde op gitaar zich meer en meer gaan toeleggen op compositie en zang. Ze traden nu ook steeds samen op en de 3de lp werd uitgebracht onder de naam ‘Ed Kooyman en Herman Van Haeren’ bij Philips in 1978. Jos Baudewijn, Lutgard Simoens, Michel Follet, Willem Houbrechts en Luc Verschueren van Radio 2 waren fans! Ed en Herman werden vereerd met diverse onderscheidingen: ‘Het Joske van Radio 2’, ‘Het Bolleke van de maand van Brouwerij De Koninck’, het erelidmaatschap van ‘De Ludieke Orde van Semini’, … Ze trokken vele jaren samen op en tot nu toe heeft Ed twaalf albums uitgebracht waarvan acht als duo met Herman. In 2014 hing Herman zijn gitaar aan de wilgen maar Ed volhard in boosheid.

Zijn groep bestaat nu uit dochter Lien, schoonzoon Bart Vanpeteghem en bassist Frank Bierque. In de jaren 70 en 80 werden twaalf tournees ondernomen in Duitsland voor de Belgische Militairen.

Een nieuw hoogtepunt was de eerste cd ‘1000 weekends’ met de liedjes ”t Is niet meer wat ’t geweest is’ en ‘Café’. Ze waren veel van de partij in ‘Tien om te zien’ bij VTM. Met ongeveer elke bekende kleinkunst-act mochten ze het podium delen.

In 1991 trok Ed het Antwerps chanson ver over de grenzen richting China waarhij op trad tijdens het Shanghai International Radio Festival.

In 1999 deed hij het nog is maar dan in Irak tijdens het Babylon Music Festival in het gerestaureerde paleis van Alexander De Grote.

Ook in het Antwerps Sportpaleis kwam Ed zingen in ‘Houden Van….’

In 2015 was er een nieuwe cd ‘Met Juffra toertjes en heel den Hannekesnest’. De samenwerking met zijn jonge band (Lien, Bart en Frank) was er een frisse verjonging en een hernieuwde creatieve boost.

Ze staan op podia in gans Vlaanderen met avondvullende concerten of in goed gezelschap met Elly en Rikkert Zuiderveld, Miek en Roel, Stampen en Dagen, Wigbert, Jan Hautekiet, Bart Herman, Lenny Kuhr, Hans De Booij, Della Bosiers, …

Gelijkaardige berichten