ZANDHOVEN – Voor het eerst in zijn zangcarrière brengt Lode De Ceuster (79) een Engelstalige singel uit, met een truckers- en een countrynummer.

Om op een internationaal publiek te mikken, gebruikt Lode De Ceuster uit Pulderbos de artiestennaam Lee Custer. Zijn zelfgeschreven en zelfgecomponeerde songs Rollin’ Down the Road en Everybody wants me for Nothing werden opgenomen in de studio RHS van Robby Van ’t Groenewolt in Ranst. Dat laatste nummer gaat over het feit dat iedereen Lode wil boeken voor optredens, “maar overal gratis. Dat komt omdat ik nooit werk heb gemaakt van een manager”, vertelt hij.

Doe Muziekuitgeverij gelooft in de nummers van Lee Custer. En terecht, want Lode heeft een stem als een klok die aan Johnny Cash doet denken. De nummers zullen verspreid worden via iTunes.

Lode De Ceuster alias Lee Custer is niet de eerste de beste. In de jaren zestig trad hij nog samen met klasbakken als Jan De Wilde op in het legendarisch Antwerps muziekcafé De Muze. Zijn artiestennaam was toen De Zingende Dokwerker. “Journalist Louis Van Raack heeft mij die naam gegeven, en eigenlijk was die niet geschikt, want de mensen dachten dat ik zoiets als de ‘zingende sjakossenverkoper’ Eddy Wally was, terwijl ik toen een protestzanger was. Mijn eerste grote nummer waarmee ik doorbrak was Yankee go home in 1967 over de Vietnamoorlog. Later maakte ik vooral Antwerpse muziek met mijn groep D’Apsjaars.”

Lode denkt graag terug aan zijn tijd in De Muze. Of hij als Lee Custer nu nog op een internationale doorbraak hoopt? “Ik zal de nummers vertolken tijdens mijn optredens met D’Apsjaars. Zaterdag treden we op in het cultureel centrum van Sint-Andries in Antwerpen. Maar als die Engelstalige songs aanslaan is dat geen probleem, want ik heb een hele schuif vol.” Zijn grote liefde blijft het chanson. Op de campings in Zuid-Frankrijk kennen ze hem als Lode le Flamand. “Ik ben ook fier op mijn nieuw nummer Ik hou van mijn Vlaanderen.”

Wie de nummers van Lee Custer wil bestellen of beluisteren, mailt naar info@doemusic.be of checkt iTunes.

Gelijkaardige berichten