het ‘Antwaarps Rijmwoordenboek’, is een boek dat in verschillende stationnetjes ontstaan is. Einde de jaren ’80 had Winand, als beginnende ‘Antwaarpse Zanger’, het ‘Nederlands Rijmwoordenboek’ van Jaap Bakker (Uitgeverij Bert Bakker – Amsterdam – 1987) aangeschaft om zelf liedjes te kunnen schrijven. Maar omdat het beschaafd Nederlands en het Antwerps soms zover van mekaar liggen, stootte hij vrij snel op de beperkingen van dit (voor de rest trouwens schitterende) naslagwerk. Het zijn immers twee totaal van mekaar verschillende talen. Ze hebben, in de meeste gevallen toch, verschillende rijmuitgangen.

Een voorbeeldje: In het AN vind je bij de rijmuitgang ‘OOP’ bijvoorbeeld de woorden ‘hoop’, ‘droop’, ‘knoop’, ‘loop’. In het Antwerps echter, horen deze niet samen. In het Antwerps heb je, in dit simpel voorbeeld, bij ‘OOP’ de woorden ‘hoop’ en ‘droop’ staan. Voor ‘knoop’ en ‘loop’ ligt het in het Antwerps ‘net’ iets anders. Deze worden uitgesproken als ‘knoewp’ en ‘loewp’. M.a.w. in het Antwerps rijmt ‘hoop’ niet ‘knoop’. Daarom vind in in dit boek zowel de rijmuitgang ‘OOP’ als ‘OEWP’.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: ‘knoop’ op zich heeft in het Antwerps zelf ook nog eens twee verschillende rijmuitgangen. Fonetisch: ‘knoewp’ (1 lettergreep), maar ook ‘knoewep’ (2 lettergrepen).

Nog te eenvoudig? Het woord ‘hoop’ heeft in het APA (Algemeen Plat Antwaarps), dan weer twee betekenissen en dus ook twee rijmuitgangen.

‘Hoop’ van het werkwoord ‘hopen’, en ‘hoop’ in de betekenis van veel (nen hoop geld hebben). Dus…. ‘hoop’ ga je respectievelijk bij ‘OOP’, ‘OEWP’ en ‘OEWEP vinden.

Ingewikkelder gaan we het niet maken. Eens je het boek in je bezit hebt, en je gaat ermee aan de slag, wijst het zichzelf allemaal wel uit.

Laat je dus door het bovenstaande vooral niet afschrikken. Als er andere rijmuitgangen zijn als in het Nederlands, staat er iedere keer een verwijzing vermeld. Bvb. ‘OOP zie OEWP’.

Als er een paar liedjes, nieuwjaarsbrieven, en ja, zelfs enkele liefdesbrieven uit dit woordenboek voortvloeien, maken jullie van Winand ‘ne wreed contente mens’.

BESTELLEN
het boek kan besteld worden voor de prijs van € 30.

het boek kan afgehaald worden op een van de aankomende evenementen, of het kan via e-mail besteld worden via winand@telenet.be.

Maar het simpelste is dat je het boek laat toekomen in een DPD-afhaalpunt (er zijn er veel) bij jou in de buurt, dan moet je bij de bovenvermelde prijs € 5 bijtellen.

voor de Antwerpse coté kan er ook worden afgesproken met Glenn Pellis, hij zal de distributie doen rond de stad Antwerpen.

Gelijkaardige berichten