Nederlandstalige  hiphopband die in onvervalste Scheefhoek-stijl hiphop- en R&B-classics de Antwerpse remix geeft die ze verdienen: sappig, grappig, plezant en cultureel onverantwoord, met slechts één missie: to put the smile back into hiphop.. En gaan ze live alsof olskool block parties nooit hebben opgehouden te bestaan: a trip down party memory lane, geserveerd op een bedje van 20 jaar hiphopbeats..

Als voorproever van de ‘Blut en Blijven Gaan’ mixtape, liet den Halve – het brein achter Halve Neuro – in de zomer van 2010 de video van ‘Fritkot’ op de wereld los, onder het wakende oog van Money P, topproducer met roots in de Vlaamse hiphop. Onmiddellijk werd ‘Fritkot’ een internethit en werd het ver-Antwaarpsen van Amerikaanse urban hits hét half neurotisch handelsmerk bij uitstek.

Optredens volgden elkaar snel op met memorabele passages in de Trix Club en Petrol als voorprogramma van bekende acts Necro, Mad Cobra, Lee Perry en een hoop anderen.

Live wordt den Halve bijgestaan door z’n Halve Fam, de Zologie in de volksmond ( ‘de ZLG in ’t kort gezee’) : Slongs Dievanongs, hiphop-legende en party DJ-icoon Nonkel Guy – een beest achter de draaitafels – en z’n halfbroers Pol Boetiek en LL Congee, een beestenboeltje dat publiek en podium laat versmelten tot één kolkende massa van zweterig feest – een olskool block party is bij hen live nòòit veraf!

Halve Neuro is op z’n sterkst als crossover act – hiphop voor heads én àlle crowds.

Enkele wapenfeiten : Met de video van ‘Pakt de velo’, een regelrechte YouTube-hit in de ware zin van het woord, brak de hype pas echt goed los; deze track werd létterlijk een onverwacht success. Het nummer werd meteen opgepikt door de nationale media en door velen als dé zomerhit van 2011 beschouwd; en ondertussen zitten we al ver voorbij het half miljoen views, and still counting…

Hierdoor vertrekt de Halve Neuro-kru in 2011 op hun eerste zomertour van zo’n 30 gigs (‘Tour de velo’ ) door het Vlaamse land – onder het motto ‘Blut & blijven gaan’  – voor een overenthousiast publiek – die er steevast interactieve performances van maken.

Ook de Kempische fanclubs laten zich niet onbetuigd, en richten overal te velde ZLG-Chapters op.

Vervolgens in 2012 de ‘Tour dB’ ( = Tour door België), die opgehangen wordt aan de samenwerking met Belgian Asociality, de vrolijke protestsong ‘100dB’; ook deze tune wordt een bescheiden YouTube-hit.

In zo’n 40 venues wordt het kot telkens feestelijk & vakkundig afgebroken.

De 2e mixtape ‘Half en half’ wordt half 2012 gedropt, en valt in de prijzen op de Vlaamse Rap Awards.

Ook Slongs, de vuilgebekte lil’ femme fatale straight out da ZLG, heeft ondertussen een eigen single uit (‘Goeiemorge, Goeiendag’) en kaapt de Vlaamse Rap award van Rookie of the Year weg.

2013 – na een hoop tv- & radio-shows (Villa Vanthilt, ATV, Radio 2, Q-Music & MNM, een wekelijkse live rubriek op Studio Brussel bij ‘Siska staat op’, en méér dan 100 live shows in heel Vlaanderen, met als uitschieters rocking the big crowds op Laundry Day, Summerfest, Urbanize in de Lotto Arena, Crammerock, Antwerp Street Kicks, Willrock en talloze middelgrote festivals als één van de headliners, raast de Halve N€-trein onverminderd voort.

Ondertussen worden er in eigen beheer op het label Zologie nog singles gedropt – de vrolijke sportsingle ‘Ik loop’ en het officieuze Rode Duivels-anthem ‘Binneuh!’- die vlot hun weg vinden op het internet-  en scoort Slongs ook in 2013 een nieuwe zomerhit met ‘Lacht nor mij’, waarmee ze 17 weken op Nr. 1 staat in de Vlaamse Top 10.

Een tour van meer dan 40 gigs volgt: tijdens de zomer van 2013, die duurt van april tot November, valt Halve Neuro niet weg te slaan van podia in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, en Oost- & West-Vlaanderen. Het jaar wordt feestelijk afgesloten met de release van mixtape Nr. 3 ‘Dubbel&Dik’, die naast de StuBru & MNM sessies ook 2 Kerst-tracks bevat.

2014 – Bevestiging van de rijzende superster status van Slongs Dievanongs komt er in februari wanneer ze de MIA voor ‘Beste Doorbraak’ wegkaapt. Stilaan wordt duidelijk dat deze tijger heel Vlaanderen blijkt aan te spreken met haar oprecht (h)eerlijke attitude.

Ondanks het circus blijft Slongs haar roots trouw en maakt ze samen met Halve Neuro de ‘Moeder, waarom leven wij’ EP, die in maart 2014 het levenslicht ziet. In opdracht van het Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries krijgt het werk van schrijver Lode Zielens een hedendaagse remix. De usual happy party-vibe wordt hier ingeruild voor een maatschappijkritisch manifest waarbij Slongs en Halve Neuro zich uiten als strijders tegen sociale onrechtvaardigheid.

Natuurlijk is het niet altijd kommer en kwel en wordt er in 2014 als vanouds gewoon weer door Vlaanderen getourd om menig bier- en festivaltent in vuur en vlam te steken. Voor het eerst wordt ook het podium van het Sportpaleis betreden en krijgt Halve Neuro’s Arena-status bevestiging in een bomvolle Sfinks Mixed tent en op de main stages van Suiker- & Maanrock. De Brusselse rand gaat ook voor de bijl wanneer tijdens de Hopduvelfeesten, Asse letterlijk in de as wordt gelegd.

Ondertussen lekte er een versie van de ‘Komt Mor Hangen’ track op nationale radio en groeide ongewild uit tot dé hangthem van de zomer van 2014.

in 2016 worden er al enkele nieuwe tracks losgelaten op het publiek, via Youtube.
er komt eind 2016 een nieuwe ”Mixtape”

Gelijkaardige berichten