Jos Smos, Wout Stout en Eli Droge Keli vormen het beruchte Antwerpse trio KATASTROOF. Sedert decennia het marginaalste dat de Vlaamse showbizz te bieden heeft. Een korte geschiedenis…

In 1977 steken 4 twintigers de koppen bijeen voor een eenmalig optreden. Het noodlot slaat toe en het kwartet sluit een duivelspact. Omgedoopt tot KATASTROOF, zijn ze voor een paar pinten te overhalen om Ierse traditionals en volksliedjes te verkrachten tijdens nachtelijke kroegentochten in ondergronds Antwerpen. Jos Smos en Zjuul Krapuul pennen gezwind een repertoire meezingers in het ‘Plat Aentwaerps’ neer. Drinkliederen natuurlijk, maar al gauw ook pakkende ballades en strijdliederen tegen Kerk en Staat. Een doorbraak kan niet uitblijven. Een gewiekste producer strikt de groep. De eerste LP “Stront aan de knikker” wordt op de wereld losgelaten. Kleinburgerlijk Vlaanderen is in shock! Er klinkt geen katastrofale noot op de radio, maar toch worden Zjuul, Jos, Rob en Jimmeke BV’s: ‘Beruchte Vlamingen’.

In de jaren ’80 zwerft KATASTROOF vanuit de Koekestad uit over Vlaanderen en verspreidt de Antwerpse beschaving in chirolokalen en parochiezalen. Geen dorp is meer veilig als de eindeloze tournee ook in de jaren ’90 langs steeds grotere zalen dendert. Ondanks de mediastilte worden de liederen van KATASTROOF klassiekers. In 1999 verlaat Jimmeke de groep. Slecht getimed, want even later wordt een remix van “Zuipe!” een onverwachte nummer 1 hit. Katastroof verlaat de underground en wordt een fenomeen. In 2000 staan er 4 van hun composities tegelijk in de top 10.

Nieuw bloed verzekert het voortbestaan van KATASTROOF in de komende decennia, wanneer snotneus Stef Bef zich in 2002 als muzikant, zanger en songschrijver aansluit bij de groep. Eind 2005 besluit pionier Rob de Snob dat het welletjes is en zegt de groep vaarwel. Zjuul, Jos en Stef gaan verder als trio. In 2021 verliet Stef de band, na onenigheden met Zjuul Krapuul. Een paar maanden later verlaat Zjuul zelf de groep. en wordt de groep verjongd met Wout Stout en Eli Droge Keli.

En vandaag? De cafeetjes werden zalen, de zalen werden tenten en de tenten festivals. Ook na 25 albums heeft de meest illegaal gedownloade Vlaamse groep genoeg inspiratie om jaarlijks een nieuw album te lanceren. Jos, Wout en Eli volharden in hun ontwikkelingshulp en veroveren nog steeds territorium. Jongere generaties blijven hun muziek ontdekken en trekken in groeiende meutes naar optredens van de ondertussen ‘legendarische’ groep.

De tand des tijds is kansloos: KATASTROOF klinkt strijdvaardiger dan ooit!

Groepsleden: 

  • Jos Smos
  • Eli Droge Keli
  • Wout Stout

Website: 

http://www.katastroof.be

Gelijkaardige berichten