Straathonden is de eerste hiphopgroep van Lier en tot nu toe vrijwel de enige.
Voort gevloeid uit de KLB clan in 1997 zijn de Lierse pioniers actief sinds 2001.
Rappend in hun eigen dialect staan ze ondertussen al meer dan 15 jaar op de planken.
Klassiekers in het genre hardcorehiphop en eigenlijk al een stukje Liers erfgoed. Omschreven als de Lierse Beasty Boys brengen ze energieke optredens die garant staan voor intens feesten met hun aparte stijl.

De groep ontstond door drie broers, Kristof, Luc, en Bert Verbruggen.
Loco (Luc) als lead-mc, Chilli (Bert) als 2de mc en beatcreator, en Mohawk (Kristof) als DJ. Na drie demo-cd’s stopte Mohawk door tijdsgebrek en kwam Kevin Andries (Wiedos) de groep versterken als 3de mc, die te horen is vanaf het dubbel album Topfokker. In 2011 kwam Mohawk Straathonden terug versterken tot begin 2017. Na het project met Incinerate Antwerp voor Walk this way revisited dat door Trix werd gerealiseerd, en het magazine dat er over de 15 jaar on stage was gemaakt besloten Wiedos en Mohawk om ermee te stoppen. De releaseparty van het Straathonden magazine in maart 2017 was dan ook een eervol afscheidsfeest voor Wiedos en Mohawk. Na een kleine rustpauze kwam Christophe (Leve) Daelemans het team versterken als Manager van Straathonden, gesteund door Joris (Dash) Cool zodat Chilli en Loco zich voluit kunnen focussen op hun muziek. In de zomer van 2018 kwam ook Money P Straathonden versterken met zijn DJ skills en multi-talenten waardoor ze weer helemaal klaar zijn om te doen wat ze het liefste doen… Hard gaan en feesten als nen Hond, Hondestijl!

Alle cd’s zijn in eigen beheer, met eigen beats en eigen teksten, buiten enkele remixen.
En ze worden sinds Topfokker opgenomen en gemixt door Loco in hun homestudio genaamd Krama. Beats werden steeds gemaakt door Chilli op een groovebox wat een aparte klank en een aparte stijl geeft aan de flows van Straathonden en ondertussen ook met Reason. Samen met de energieke optredens waar het plezier vanaf druipt is Straathonden een groep die je moet gezien hebben. Muziek waarop je jezelf kan uitleven, en met teksten waardoor je jezelf kan inleven. Pittig, scherp en altijd met een doel. Geschreven vanuit een gevoel, muziek uit liefde voor hardcorehiphop. Wat al dikwijls uitdraaide op nummers met andere artiesten zoals de St Andries Mc’s, Money P(ABN), Daan (Mintzkov), Casto & Jason (NL), het Kollektief en tal van onbekende.
Verder is Loco ook nog te horen op de cd van Morsdood – De waarheid kwetst.
Op de possetrack 10 uit de scène van de St Andries Mc’s cd – Operatie afzuip.
Op de possetrack Releez van de Kollektief cd – Nix is definitief.
En schreef hij in 2006 nog een dichtbundel met de titel : Ongetiteld

Andere zijprojecten van Straathonden zijn :

  • de Hondenclan, waar Leve, Maëstro, Friedo, Smalle en Amstaff zich laten horen op de cd Stiel uit aziel, en op de cd Los van de leiband, die verwacht word begin 2011
  • de Hellehonden die begin 2010 hun debuut cd voorstelde Rock & Groll een mix van hardcore, metal; punk, surf, enz voorzien van vlaamse vocals en raps
Gelijkaardige berichten