Ik ben geboren in Wilrijk op 22 september 1955. In 1972 trok ik naar de luchtmacht in Saffraenberg om opgeleid te worden tot vliegtuigmechanieker. Daar kwam ik voor het eerst in contact met de gitaar. Het werd me niet gemakkelijk gemaakt want ik speelde er het topje van mijn rechterwijsvinger kwijt.

In 1975 schakelde ik over naar de Rijkswacht en zette tevens mijn eerste stappen in het uitgaansleven te Antwerpen. In café Het Heilig Huisken in de Kloosterstraat leerde ik figuren als John Lundström, Tim Visterin en Serge Van Oppens kennen. Via hen kreeg ik de microbe van de volksmuziek te pakken. Snel richtten we daar een groepje op , The Peanuts met een eigen installatie en zelfs geluidstechnieker. Na het binnenwaaien van Chris Vlasselaerts (zwaaide af) en Patrick Coessens besloten wij om de Antwerpse volksgroep Antigoon op te starten met eigen teksten en muziek. Optredens met grote namen volgden zich op.  Billiard Palace met Djon Lundström, Jean Walter, Wannes Van de Velde, de marmeren zaal van de dierentuin…

Na enkele jaren besloot Patrick om op te stappen en in de plaats kwamen Carl Wyckmans en Mon Somers. Alle grote en mindergrote vrije radiostations van België hebben ons toen uitgenodigd voor een interview en optreden. We hebben ooit aan één wedstrijd meegedaan met als hoofdprijs een plaatopname. Die wonnen we uiteraard. Dankzij die plaatopname (toen nog een single) geraakten we meer bekend in Vlaanderen. Van de platenfirma (Monopole Records) kregen we een vast jaarcontract met twee plaatopnames per jaar aangeboden. We kregen optredens op radio en TV in heel het land en zelfs in Nederland (Op losse Groeven). BRT radio draaide onze platen met regelmaat in hun programma’s met HaDiMicha (Micha Mara), De Eerste Dag (met Herwig Haes en Etienne Smet) en Jos Baudewijn zag ons ook graag verschijnen. Verscheen op single: Tutterfrut, Mijn dorp Wilrijk, Geilbert, ’t Huiseke, den Deurpstier, ’t Is weer maandag, de lopende band, de kikkerdans…

Voor mij was het drukke artiestenleven niet meer combineerbaar met de Rijkswacht en ik verliet de groep in 1986.

Rond 1989 vroeg men mij om een lied te componeren rond het thema “de Geitestoet” in Wilrijk. Hiervan werd een plaat gemaakt die uitkwam in 1990 ter gelegenheid van de tweede geitestoet. Nadien volgden nog enkele solo optredens en een plaat. Tot ik rond 2005 Herman Van Haeren tegen het lijf liep en die vroeg waarom ik niet terug begon. Dus ik kocht me een nieuwe gitaar en begon me terug te mengen in het Antwerpse folkleven.

Rond 2011 vroeg Paul Van Heurck van TijDzAt om bij zijn groep te komen spelen. Na een inloopperiode werd ik voltijds lid. Ik maakte liedjes voor hen, verzorgde de webpagina hield het liedjesrepertoire op punt. In 2016 verliet ik de groep.

Eind december 2014 startten wij de Antwerpse folkgroep Toudtzodt met Mon Somers (Antigoon), Paul Van Heurck en Jan Vanhecke (beide TijD zAt) en Willy Bynens. Eigen plezante Antwerpse teksten en muziek en af en toe een cover van een bekende Antwerpse artiest. We bespelen o.a. Ukulele (soprano en baritone) gitaar, banjo, mandoline, omnichord (dat kent ge niet hé, hihihi), accordeon, gazoe, eitjes en een echte contrabas.

Tussendoor speel ik solo oude Vlaamse liedjes voor bejaarden in een zorgtehuis wat me heel veel voldoening schenkt.

sinds 2020 ook actief met Winand, onder de naam, als duo, Luc & Winand

Gelijkaardige berichten