De basis voor onze muziek werd einde 1972 gelegd toen ik, Rudy Mees,  Dirk “”Tsjip”” Van der Jonckheyd voor het eerst ontmoette in Pius X, Antwerpen.  Na 12 jaren katholieke schoolbanken te hebben doorstaan, was onze eerste ambitie, “”schoolmeester worden “” (sic) . Vlug genoeg, realiseerden we ons dat we allebei de katholieke dictatuur meer dan zat waren en beiden oogden we naar betere tijden. Buiten rebellie was onze gemeenschappelijke noemer ‘muziek’.

Tsjip hield van country & bluegrass à la Arlo Guthrie, en pure rock’n roll, vooral Chuck Berry, terwijl mijn liefde eerder ging naar de rauwe rythm & blues van de Rolling Stones en West Coast bands zoals de Byrds en Moby Grape. Samen begonnen we muziek te maken. Hij op zijn 12 strings en mandoline en ik op een Ibanez folk gitaar. Cigarettes & Whisky & It’s all over now stonden op dezelfde playlist.

Tsjip was een muzikant met vele talenten . Hij sleepte meestal een Breugeliaanse doedelzak met zich mee waar hij een paar deuntjes op kon blazen. Al vlug vonden we een aantal geïnteresseerden in de kweekschool, en met zijn 5-en vormden we een groepje, die we “”De Pedastratalen”” doopten.  Ook begonnen we lessen in de Gregoriaanse toonaard te volgen, wat één van de priesters ons maar al te graag aanleerde. Lang voor “”Enigma”” realiseerden we ons de magie van de Gregoriaanse klanken en gedurende onze optredens zetten we in met de “”Asperges”” in het puur Gregoriaans.

Maar uiteindelijk zat de deontologie van het katholiek onderwijs ons zo dwars dat we , onder de dictatuur van de rector, uit Pius X werden verwijderd en overschakelden naar de Opvoederschool in de Nerviërsstraat. Dat was ook het einde voor de Pedastratalen.

Rond deze tijd, en dan waren we in 1973, werd in een kroeg nabij Pius X besloten om als een duo verder te gaan en omdat we stilaan ook onze eerste Nederlandstalige nummers hadden geïntroduceerd in ons programma, werd de naam Schralen Tsjip en de Mussenschrik geboren.

Dirk overleed eind 2003.
In 2004 werd er nog een afscheidsoptreden gedaan ook als ode aan Dirk.

Discografie

LP: kennekik a van ieverans? (1976)
LP: mens erger je niet (1977)
Single: Godverdomme/de rijkswacht
CD: Schralen Tsjip & de Mussenschrik (1995)

Interview

Op zondag 28 januari 2018 waren ze in het programma van Glenn Pellis ‘Oep Trot Deur Groét Antwarpe’.

[mixcloud width=””600″” height=””100″” cover=””1″” mini=””1″” light=””1″” autoplay=””1″” tracklist=””1″” artwork=””1″” iframe=””true”” ]https://www.mixcloud.com/sannefm/schralen-tsjip-en-de-mussenschrik-antwerpse-muziek-wwwantwerpsemuziekbe/[/mixcloud]

Gelijkaardige berichten